Så här går det till att bygga hus

Det ska vara roligt att bygga hus. Vi vet att det kan kännas överväldigande med alla val som ska göras och allt som ska tänkas på, men tillsammans gör vi det enklare. För att hjälpa dig har vi satt ihop en lista på hur det går till när vi bygger ditt drömhus. Är det något du undrar över så får du gärna höra av dig till oss så förklarar vi närmare.

Kontaktuppgifter till oss hittar du under fliken Medarbetare.

Steg 1 – Finansiering

Att bygga nytt är en stor investering men långsiktigt hålls kostnaderna nere när man bygger nytt. Ett äldre hus kan kräva omfattande renovering och vara dyrt att underhålla. När man bygger nytt får man, förutom privilegiet att bestämma precis hur man vill ha det, en lägre månadskostnad. Hållbara och relativt underhållsfria material, bättre isolering, effektiva värmesystem och energisnåla hushållsmaskiner bidrar alla till att hålla månadskostnaderna nere. De första femton åren betalar du inte heller någon fastighetsavgift.

Det första steget på vägen till ditt drömboende är att kontakta din bank för att ta reda på hur mycket du får låna. Det är bra om du har en någorlunda tydlig uppfattning om hur mycket tomt och hus får kosta.

Steg 2 – Tomten

För de flesta som söker en tomt att bygga sitt drömhus på är läget högsta prioritet. Om du redan vet var du vill bo kan du ställa dig i kommunens tomtkö. Du kan också leta på Hemnet eller på  liknande webbsajter. Kanske känner du någon eller kanske har du familj som har en stor tomt. I så fall kan de välja att stycka av mark och sälja till dig.

Ligger tomten inom planlagt område, behöver du kontakta byggnadsnämnden i din kommun och kolla vad detaljplanen tillåter. Där kan det till exempel finnas anvisningar om hur många våningar ditt hus får ha.

Fundera noggrant på husets placering på tomten. Vill du ha morgonsol eller eftermiddagssol på trädäcket? Vilket väderstreck blåser det oftast ifrån? Hur ligger annan bebyggelse i förhållande till din tomt? Kanske ska du även ha andra byggnader på tomten såsom garage, förråd eller gäststuga. Hur ska de ligga i förhållande till huset?

Man kan spara båda tid och arbete genom att göra en grundlig analys av marken på tomten. Ibland är det nödvändigt att göra en geoteknisk undersökning. Är det väldigt bergigt eller om marken är sank kan omfattande markarbete krävas. Det är både tidskrävande och kostsamt. Det är bättre att utgå från tomtens förutsättningar och använda sig av naturliga höjdskillnader till att skapa spännande lösningar än att försöka ändra på den alltför mycket.

Tänk även på hur kommunikationerna ser ut i närheten av tomten, finns det bussar eller tåg? Hur är det med närliggande service? Ta reda på om tomten har kommunalt vatten och avlopp.

Steg 3 – Välja hus

Här är det bara fantasin som sätter gränserna. Vilka behov har du och din familj? Hur stort ska huset vara? Vill du ha ett trähus, stenhus eller betonghus? Här måste du givetvis ta hänsyn till detaljplanen om det finns en sådan. Gå gärna på husvisningar, åk runt och titta på hus i omgivningen och titta i tidskrifter, böcker och på nätet för att finna inspiration. Kanske älskar du Frankrike och drömmer om ett franskt hus? Eller vill du ha ett modernt hus, med stora fönster och öppna ytor?

Tänk över planlösningen. Längtar du efter ett stort kök att laga middagar i? Drömmer om ett eget arbetsrum med lugn och ro? Kanske har ditt drömboende en öppen planlösning med stort ljusinsläpp. Eller vill hellre ha ett traditionellt hus som smälter in i omgivningen? Det är hög tid att fästa dina drömmar på ritpappret.

Du bör också överväga om du vill köpa ett koncepthus eller om du vill att en arkitekt ska rita ditt drömboende så att du får det precis som du vill ha det. Vi hjälper dig gärna med att komma i kontakt med någon av de arkitekter som vi samarbetar med.

Steg 4 – Lånelöfte

Tillsammans gör vi en bokalkyl där vi räknar ut bygg- och boendekostnaden för ditt drömhem.  Kalkylen tar du med dig till banken där du ansöker om lånelöfte.

Vi gör även en energibalansberäkning där vi räknar ut hur mycket energi huset kommer att dra under ett vanligt år. Denna tar du med dig när du skickar in dina bygglovshandlingar, vilket vi berättar om i nästa steg.

Steg 5 – Bygglovsansökan

Det är Byggnadsnämnden i din kommun som beviljar bygglov. De måste godkänna ritningarna på ditt hus och dess placering på tomten så att de stämmer överens med detaljplanen. Kommunen tar ut en avgift som inkluderar bygglov, teknisk granskning och byggsamråd. Avgiften kan variera från kommun till kommun. Det tar cirka tio veckor att få besked om bygglov, men det kan också variera.

Så fort bygglovet har blivit godkänt så sätter vi igång att bygga. Använd tiden som du väntar på att bygglovet ska beviljas till att välja till exempel kakel, klinkers och köksinredning.

Steg 6 – Kontrakt

Så snart bygglovet är beviljat och kontraktet påskrivet kan arbetet med konstruktionsritningarna påbörjas. Vi sköter gärna kontakten med alla underleverantörer så att du slipper bekymra dig om det. På så sätt får du de bästa priserna och är försäkrad genom oss. Våra underleverantörer håller alltid högsta möjliga kvalitet.

Du hittar och anlitar en KA, det vill säga en kontrollansvarig för arbetet.

Steg 7 – Inredning

Det är äntligen dags att vara kreativ igen och planera insidan av huset. Här kan det vara både smart och lönsamt att ta in en inredningsarkitekt. Vi hjälper dig gärna med funderingar kring val av olika material samt hur de fungerar. Tänk långsiktigt, ditt hus ska hålla länge och en alltför trendig interiör tröttnar man snabbt på. Särskilt kök, badrum och golv är värda att lägga lite extra tid på. Vi älskar att tänka till en extra gång och hjälper dig gärna med smarta och fiffiga lösningar som man kan bygga in i huset, exempelvis hyllor och förvaring.

Steg 8 – Tekniskt samråd

Innan vi kan börja byggandet av ditt drömhem är det tid för det obligatoriska mötet med kommunen, ett så kallat tekniskt samråd. Här diskuterar vi själva genomförandet av bygget samt beslutar när kommunen ska komma på besök för att kontrollera att allt går rätt till. Det är kommunen som ger oss ett startbesked. Till detta möte tar vi bland annat med oss bygglov, energibalansbeberäkning och byggfelsförsäkring. Men du behöver inte oroa dig, vi hjälper dig naturligtvis med att hålla ordning på alla viktiga dokument.

Steg 9 – Markarbete

Nu är byggprocessen igång. Vid denna tidpunkt ger vi dig ett datum då vi beräknar att ditt hus ska vara klart för inflyttning. Hur lång tid markarbetet tar beror på din tomt, så det lönar sig att ha gjort en grundlig genomsyn av tomten tidigare. När markarbetet är genomfört läggs grunden för huset och därefter följer indragning av el, vatten och avlopp.

Steg 10 – Bygget är igång

Stommen anländer och vi börjar nu att bygga ditt hus. Snart är även tak och väggar på plats och du får en uppfattning om hur ditt hus kommer att se ut. Målare, kakelsättare och elektriker jobbar på plats med att skapa just det hus du vill ha. Hur lång tid det tar att bygga ditt drömboende beror på hur stort det är och vilken typ av hus du har valt. Det här är en spännande period där mycket händer på kort tid. Din dröm är äntligen på väg att bli verklighet.

Steg 11 – Besiktning & slutbesked

Några veckor innan slutbesiktning sker en kontrollbesiktning. Det gör att vi får en möjlighet att rätta till eventuella fel innan den slutgiltiga besiktningen. Slutbesiktningen görs tillsammans med dig, en besiktningsman och med oss. Det är besiktningsmannen som bestämmer om vi som entreprenörer fullföljt och levererat det som du har beställt. När detta är gjort hålls ett slutsamråd där du, kommunens handläggare och kontrollansvarig möts. Efter det får du ditt slutbesked.

Steg 12 – Inflyttning

Tillsammans med dig har vi skapat något helt unikt, ditt nya hem. Vackert, personligt och hållbart. Välkommen till din dröm, och glöm inte att skicka inbjudan till inflyttningsfesten!