Goda råd när du ska bygga hus

Det ska vara roligt att bygga hus. Vi vet att det kan kännas överväldigande med alla val som ska göras och allt som ska tänkas på, men tillsammans gör vi det enklare. För att hjälpa dig har vi satt ihop en lista på några goda råd. Är det något du undrar över så får du gärna höra av dig till oss så förklarar vi närmare.

Kontaktuppgifter till oss hittar du under fliken Medarbetare.

Tidig kontakt

Det är en god idé att kontakta både oss och arkitekten i ett tidigt skede av processen. Vi har en lång och gedigen erfarenhet av att bygga hus och vet vad som är extra viktigt att tänka på: vilka delar som kräver mer tid att planera och utföra, vad som funkar på just din tomt och vad som kanske inte gör det. Vi hjälper dig gärna med olika typer av platsbyggda och smarta lösningar. Dra nytta av vår erfarenhet och våra kunskaper, så slipper du tidskrävande överraskningar vid ett senare skede. Vi kan även ge dig tips och råd angående huruvida du ska bygga ett koncepthus eller ett arkitektritat hus samt vilken typ av entreprenad du ska välja. Du kan också få hjälp med att komma i kontakt med någon av de arkitekter vi samarbetar med. Hör av dig till oss så bokar vi in ett möte!

Kontaktuppgifter till oss hittar du under fliken Medarbetare.

Utgå ifrån tomten

Det är svårt att ändra på en tomt. Utgå från den tomt du har och anpassa huset efter den. Möt arkitekten på plats och se er omkring. Hur nära ligger omgivande hus? Vad finns det för naturliga skydd, både mot insyn och mot blåst? Ta reda på väderstrecken och se hur solen rör sig under olika tider på dygnet. Det är härligt att få så många soltimmar som möjligt i trädgården och så mycket dagsljus som möjligt inomhus.

Glöm inte gångar, uteplatser och infart. Det är bra att planera in dessa tidigt så tidigt som möjligt så att de hamnar rätt i förhållande till huset.

Är marken bergig eller sank kan en geoteknisk undersökning av tomten behövas. Utnyttja gärna naturliga höjdskillnader genom att skapa trappor, slänter och planteringar. Det kan bli hur fint som helst.

Tänk på helheten

Om du ska  ha flera byggnader på tomten, som garage, förråd eller gäststuga, är det viktigt att reflektera över hur de ska ligga i relation till huset. Tänk på att byggnaderna ska vara i samma stil som ditt hus så att du skapar en enhetlig känsla på tomten. Planera in murar, plank eller andra skydd som du kan tänkas behöva.

Behov och önskemål

Gör en mindmap eller en lista där du skriver ner din och din familjs behov och önskemål. Planera långsiktigt, om du vill kunna bo i huset även när du har blivit äldre är en enplansvilla utan trösklar kanske det bästa alternativet för dig. Vill du ha en matsal för stora middagar eller ett bibliotek där du kan dra dig undan och läsa? Hur ska rummen ligga i förhållande till varandra? Att lägga tid på planlösningen är viktigt, den är svårare än annat att ändra på i efterhand.

Bygger du ett mindre hus vinner du mycket på att ta till vara dagsljuset. Stora fönster ger mycket ljus och får huset att kännas större. För att undvika insyn bör stora fönster inte placeras mot en väg eller mot grannarna. Tänk på vår miljö, väldigt stora fönster drar mer energi och det blir även dyrare att värma upp huset.

Om du vill ha flera uteplatser är det klokt att planera var de ska ligga, hur solen faller och vinden blåser. Det är ljuvligt med en stor trädgård men det kräver både tid och arbete. Var realistisk och fundera över hur mycket tid och ork du har. För dig kanske odlingslådor och krukor med vackra blommor är ett mer realistiskt alternativ.

Tänk på miljön

Det finns mycket vi kan göra för vår miljö. På House of Sweden använder vi oss bara av svenskt trä och vi använder inte några miljöfarliga plaster. Du gör miljön en tjänst om du bygger i trä, det går nämligen åt en mindre mängd energi när man bygger i trä jämfört med andra material. Allt byggspill sorteras korrekt och återanvänds i den mån det går.

Bygger du smart med material som har lång livslängd slipper du ett omfattande underhåll av huset i framtiden.

Varför inte montera solceller på taket när du bygger ditt drömhem? Solceller sänker driftskostnaderna och höjer faktiskt värdet på ditt hus.

Vi hjälper dig gärna med dina funderingar på hur du kan bygga mer miljövänligt. Visste du till exempel att om du sänker inomhustemperaturen med en grad så minskar du energiförbrukningen med fem procent?

Inredning

Det kan vara en god idé att anlita en inredningsarkitekt när du planerar insidan av ditt drömboende. Samla bilder på till exempel Pinterest och Instagram och kolla i huskataloger och tidskrifter för att få idéer och inspiration. En inredningsarkitekt hjälper dig med allt ifrån färger på väggarna till platsbyggda bokhyllor eller dold förvaring. Tänk på att trender kommer och går; en vägg är lätt att måla om medan badrum och kök kostar mycket att göra om. De ska gärna vara tidlösa och hålla länge. Med färg och tyg kan du göra mycket som gör huset ombonat och hemtrevligt.

Föreställ dig ditt vardagsliv, gå runt i rummen i fantasin och placera ut skrivbord, hyllor och sittarrangemang för att få en uppfattning om var du kan tänkas behöva eluttag, förvaring och ljuskällor.

Kostnader

Det finns en hel del du kan göra för att hålla kostnaderna nere när du bygger ditt drömhus. Välj hållbara material som inte kräver mycket underhåll och tänk långsiktigt. Extra isolering och ett effektivt värme- och ventilationssystem håller energiförbrukningen nere.

Gör en budget redan från början och ta reda på vad som ingår i totalentreprenaden eller vilken form du nu väljer. Ta reda på tidsramarna för projektet så tidigt som möjligt. Använd all väntetid, som till exempel väntan på bygglov, till att planera färger och material. På så sätt går ingen tid till spillo.

Ljus

Vi lever i ett land där vi behöver ta till vara dagsljuset så mycket som möjligt. Tänk därför noga igenom husets placering på tomten och försök att dra nytta av dagsljuset. Det gör att du sparar både energi och pengar.

Vissa rum behöver mer ljus än andra. Det kan vara smart att installera dimmers så att du kan justera ljuset efter behov. Köket är ett rum där ljuset är viktigt, här behövs både bra allmänljus samt arbetsljus över diskbänken och andra ytor. Många tycker att spotlights i taket är en snygg och praktisk lösning.

Med dagens lampor kan man välja vilken färg man vill ha på ljuset, varmt eller kallt. Det skapar en ombonad och mysig känsla att placera ut lampor på olika ställen i rummen, så kallad punktbelysning eller accentbelysning.

Planera även in belysning i trädgården och på uteplatsen. Med timers kan du ställa in dina lampor så att det är tänt när du kommer hem.

Kök

Vi tillbringar en stor del av vår tid hemma i köket. Därför bör du ta dig tid att fundera över vilka behov du har samt hur du vill att det ska se ut. Det är en god idé att undvika en alltför trendig design när du inreder ditt nya kök. Köket ska hålla länge och är både kostsamt och tidsödande att göra om. Har du en neutral grund kan du alltid ändra på färger eller material i framtiden om du vill.

För många är köket husets hjärta och den plats där familjen samlas efter en lång dag för att prata, laga mat och njuta av en god middag i varandras sällskap. Här hämtar vi kraft och energi, läser läxor vid matbordet eller förbereder morgondagens bestyr. Det finns oändligt många sätt att inreda sitt kök, men för att göra det lite enklare så kan man dela in kökets funktioner i sex olika grupper: förvaring, matlagning, diskning, skafferi, beredning samt matplats. Idag är det många som placerar tallrikar och annat porslin i stora utdragbara lådor under diskbänken. Det gör det lättare att se och ta fram tunga skålar och byttor.

Tänk på att du kan spara pengar och värna om miljön om du väljer energisnåla hushållsmaskiner. Välj gärna en tyst diskmaskin om du har en öppen planlösning.

Badrum

Här gäller samma sak som för köket, tänk tidlös design. Välj fast inredning som ska hålla länge med omsorg. Det som är svårt och dyrt att byta ut får gärna vara neutralt utan att det blir tråkigt. Du kan skapa din egen stil genom att välja vackert kakel och snygga klinkers.

Badrummen har gått från att främst vara funktionella och kanske lite bortglömda till att idag vara ett exklusivt rum med plats för avslappning och välbefinnande. Varför inte skapa ditt eget hemma-spa med bastu och jacuzzi?

Släpp in naturen, att använda trä i badrummet ger en rofylld känsla och med gröna växter kan du skapa din alldeles egna lilla oas i vardagen.